Szybkoschładzarki
ISTOTA UŻYWANIA SZYBKOSCHŁADZAREK
Schładzarki przemysłowe to urządzenia zaprojektowane do szybkiego obniżania temperatury żywności tak, aby mogła ona przejść z temperatury gotowania 90ºC do zaledwie +3ºC w czasie nieprzekraczającym 90 minut, co zapobiega namnażaniu się bakterii.
Nasze szybkoschładzarki szokowe pozwalają obniżyć w ciągu 4 godzin temperaturę do -18ºC, przez co uzyskuje się szybkie zamrożenie produktu, eliminując nie tylko namnażanie się flory bakteryjnej, ale również tworzenie mikrokryształów.
PROCES SZYBKOSCHŁADZANIA
Jest to cykl dostosowany do produktów delikatnych, „light” lub o małym rozmiarze lub objętości.
Dla produktów o większej gęstości lub rozmiarze, jak również do przygotowywania posiłków pakowanych.
Cykl ten umożliwia zamrożenie żywności w sposób jednolity, w związku z czym nadaje się do potraw, które nie powinny być poddawane nagłym zmianom temperatury lub które złożone są z wielu składników.
Cykl idealny do mrożenia półproduktów lub dań częściowo przygotowanych. Również nadaje się do żywności surowej. Umożliwia magazynowanie produktów zamrożonych przez dłuższy czas, aby można było je wykorzystać przez cały rok.